Hiphop heeft een lange historie en is door een roemruchte periode van decennia gegaan om te zijn waar het nu staat. Inmiddels is het als muziek- en kunstvorm geaccepteerd in de maatschappij, maar dit is wel eens anders geweest. Nu is het voor velen uitgegroeid tot een manier van leven. Je luistert niet alleen naar hiphop, je neemt het als het ware mee in alles wat je doet. Onderdelen zoals taalgebruik, kledingstijl en uiterlijk horen hier allemaal bij. Omdat hiphop in de tussentijd is uitgegroeid tot een nieuwe cultuur, is het interessant en relevant tegelijk om eens te kijken waar het precies vandaan komt. Nu is het al weer decennialang een onderdeel van het dagelijks leven voor velen, maar dit was natuurlijk wel eens anders.
Ontstaan van hiphop
Niet alleen is hiphop muziek een manier van kleden met een eigen taal, nee, het is vooral een levensstijl. Dit was het natuurlijk niet vanaf het begin. Nu wordt het veelal geassocieerd met rapmuziek en alles wat daarbij komt kijken. De rijkdom, en het vooral zoveel mogelijk te koop lopen hiermee, zijn eigenlijk bijzonder te noemen. Vooral als je bedenkt waar hiphop n eigenlijk vandaan is gekomen.
In de jaren ’70 van de vorige eeuw ontstond er iets in de achterstandswijken van New York. Zoals iedereen wel weet is dit misschien wel de meest indrukwekkende, toonaangevende stad ter wereld. New York is de plek waar het op het gebied van economie, mode en allerlei andere trends echt gebeurd. In de armere gedeelten van deze stad ontstond in deze jaren ’70 de hiphopcultuur, echter wel met een aantal andere kenmerken dan nu. Het was toen vooral breakdancen, beatboxen en graffiti. Dit is misschien wel de reden dat hiphop altijd de connectie heeft gehad met veel van de problemen die in achterstandswijken voorkomen. Criminaliteit, geweld en allerlei andere ellende zijn helaas door de jaren heen nog steeds niet verdwenen.
Wanneer we verder teruggaan in de geschiedenis wordt duidelijk dat er aan de vorm van muziek zelf al veel meer is voorafgegaan. Voorlopers van bepaalde vormen van muziek die veel weghebben van rap zijn al terug te herleiden naar het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Dat dit uiteindelijk uitgroeide tot hoe we vandaag de dag rap kennen is zeker bijzonder. Het is alsof het als het ware onderweg samen is gekomen met hiphop en de levensstijl die daarbij hoort. Opvallend genoeg werden ook in deze tijd in bepaalde teksten, die gebruikt werden voor het maken van een soort sprekende muziek, al verwezen naar problemen in de samenleving. Een goed voorbeeld hiervan is discriminatie. Zelfs nu is dat natuurlijk nog steeds het geval. Gelukkig kan muziek hier ook vaak een brug slaan om al deze problemen juist te verminderen. Hiphop heeft zeker een boodschap te vertellen wat dat betreft.