Zelf hiphop beats maken

Tegenwoordig is het helemaal niet meer nodig om een studio af te huren om een professionele song te produceren. Veel muzikanten gebruiken namelijk steeds vaker hun slaapkamer om muziek te maken – en met succes. Maar welke spullen en software heb je daar nu voor nodig?

Een goede computer

Hiphop is vrijwel altijd elektronische muziek, wat wil zeggen dat veel sounds uit een computer of synthesizer komen en daar laagje voor laagje opgebouwd worden. Een goede computer of laptop is daarbij van groot belang, en met een refurbished macbook air is dit zelfs zeer betaalbaar geworden. Een laptop van Apple is hierbij belangrijk omdat de meest gebruikte muzieksoftware alleen compatibel is met Apple. Zorg voor genoeg geheugen en een snelle processor om latere problemen in de muzieksoftware te voorkomen.

Samenwerkingen

Niet voor niets zijn er juist in hiphopmuziek veel samenwerkingen te vinden. Dit komt omdat een nummer vaak uit een combinatie van rap en zang bestaat, en een rapper vaak wel goed kan rappen maar niet kan zingen. Omgekeerd geldt vaak hetzelfde voor zangers en zangeressen. Daarnaast is het juist slim om je krachten te bundelen met iemand anders zodat dit een eventueel succes juist zal vergroten. Ook is het belangrijk een goede producer te vinden die precies weet welke sound bij jou past en welke ook aan zal slaan bij het grote publiek.

Muzieksoftware

De meest gebruikte software is Logic Pro, Ableton of ProTools. Waar ProTools vaak alleen in studio’s gebruikt wordt is Logic Pro of Ableton meer geschikt voor een thuisstudio. Het is in alle software mogelijk zelf beats te maken door middel van midi en een bijbehorend midi-keyboard. Door middel van een interface kun je een microfoon aansluiten en op die manier je eigen hiphop-song in elkaar draaien.