Tone Loc, een vergeten rapper?

In 1989 hoorden we dagelijks charmante hiphop songs van Tone Loc op de radio voorbijkomen. ‘Wild Thing’ en ‘Funky Cold Medina’ waren ritmische rap nummers die goed in het gehoor lagen. De hiphop cultuur die in de jaren zeventig van de vorige eeuw in de armere Afro-Amerikaanse wijken van New York is ontstaan, was nog niet zo geavanceerd als tegenwoordig het geval is. Tone Loc kan dan ook met recht worden beschouwd als een van de trendsetters van de hiphop muziekstijl. Zijn muziek was zonder meer origineel in die tijd.

[IMAGE=dNxhP3dukAth.jpg]

Wild Thing

Tone Loc (1966), die eigenlijk Anthony Terrell Smith heet, komt oorspronkelijk uit Los Angeles. Hij was dus op 23-jarige leeftijd al een wereldberoemde rapper, met name dankzij de wereldhit ‘Wild Thing’, geschreven door hemzelf, samen met Young MC. In de videoclip die bij deze hiphop song hoort zien we hoe hij voortdurend mislukte pogingen doet om de aandacht te trekken van de dames van zijn zogenaamde begeleidingsband. Deze dames die in korte rokjes gekleed zijn, nu in de mode bij jonge meiden en dus verkrijgbaar bij kidsbrandstore.nl, gunnen hem echter geen blik waardig en gaan onverstoorbaar verder met hun ‘muzikale kunsten’. Het geheel is een welgeslaagde kopie van de voormalige videoclip ‘Addicted to Love’ van Robert Palmer. De muziek van ‘Wild Thing’ is gebaseerd op een sample van de albumtrack ‘Jamie’s cryin’ van de rockband Van Halen. De muziekstijl van Tone Loc neigt naar de rap-rock, maar is in verhouding meer rap dan rock. De hiphop song ‘Wild Thing’ is menigmaal gebruikt als soundtrack voor filmfragmenten. In 2012 is het rap-nummer gecoverd door Snoop Dogg en Bob Sinclar.

Funky Cold Medina

De tweede hit van het debuutalbum ‘Loc-ed After Dark’ (1989) was de hiphop song over het magische drankje Funky Cold Medina. Ook dit nummer is mede geschreven door Young MC. In deze videoclip probeert Tone Loc wéér tevergeefs de aandacht te trekken van de vrouwen aan de bar. Een andere klant laat hem weten dat hij het brouwsel ‘Funky Cold Medina’ uit moet gaan proberen en dat hij dan absoluut van succes verzekerd zal zijn, hetgeen inderdaad het geval is. Verscheidene cocktail-drankjes zijn daarna vernoemd naar de titel van deze hiphop song. De muziek van dit rap-nummer is eveneens gebaseerd op samples van muziek uit het rock-genre.

Comeback

Na zijn succesvolle debuutalbum verscheen er in 1991 een tweede album van de hiphop zanger. Dit album ‘Cool Hand Loc’ was lang niet zo succesvol als het voorgaande album. Daarna was Tone Loc onder andere actief als stemacteur in diverse cartoonseries, zoals ‘King of the Hill’ en in animatiefilms zoals ‘FernGully: The Last Rainforest’. Sinds 2016 is hij een van de rap-iconen die deelneemt aan de I love the 90’s Tour en dit kan beschouwd worden als een heuse comeback van de hiphop zanger. Ook dit najaar geeft hij optredens samen met andere rap-artiesten die we nog kennen uit de jaren ’90, zoals Vanilla Ice en Salt-N-Pepa.