Kleding binnen de hiphopcultuur

De kleding binnen de hiphopcultuur moet niet alleen creatief en origineel zijn, maar ook zeker praktisch. Dit heeft verschillende redenen.

Baggy pants

Om te beginnen ontstond de hiphopcultuur in de gevangenissen. Daar heerst de regel dat gedetineerden geen veters en riemen mogen dragen. Dit zie je nu nog steeds terug in de kleding van hiphoppers. Denk maar aan de afgezakte broeken en open sneakers zonder veters, of met veters die niet vastgeknoopt zitten.

Praktisch gezien komen de typerende wijdzittende broeken ook erg van pas tijdens het uitvoeren van de karakteristieke danspasjes die bij hiphop horen. Zeker wanneer er wordt gebreakdancet zijn wijde broeken erg handig. Het geeft de B-boy of B-girl extra bewegingsvrijheid, iets wat ze wel nodig hebben bij alle bijzondere capriolen die ze uithalen.

Petjes en mutsen

Petten en mutsen zijn een vaak gezien item binnen de hiphopcultuur. Je ziet ze dan ook in alle soorten en maten. Zo zijn er de zogeheten beanies, snapback caps, trucker caps en baseball caps. Beanies zijn lange, smalle, loshangende mutsen die vaak gemaakt zijn van wol, stof of vilt. Een beanie is dus wel een muts, maar niet alle mutsen zijn beanies. Doordat beanies wat langer zijn dan normale mutsen hangt de achterkant van de beanie altijd wat slap naar beneden. Hij sluit dus, in tegenstelling tot een gewone muts, niet strak op het hoofd aan.

Snapback caps zijn verstelbare baseball caps met een zeer vlakke klep aan de voorkant. Bij veel andere petten en caps is de klep vaak al ietwat kromgebogen wanneer je ze koopt, maar dit is bij snapback caps dus niet het geval. Het is dan ook niet de bedoeling dat je de klep buigt, maar deze moet vlak blijven tijdens het dragen.

Trucker caps zijn vergelijkbaar met een baseball cap, maar hebben een licht gebogen klep. Het voorste gedeelte van een trucker cap is gemaakt van een dun laagje schuim en de achterkant is gemaakt van zogenoemd ‘mesh’. Dit is een kunststof gaas, dat een goede ventilatie biedt aan het hoofd. De achterkant van de trucker cap is voorzien van een druksysteem waardoor de cap in maat verstelbaar is.

Baseball caps worden tegenwoordig ook wel ‘dad hat’ of ‘curved cap’ genoemd. De benaming ‘dad hat’ is een trend die is overgewaaid uit, hoe kan het ook anders, de Verenigde Staten. Baseball caps hebben altijd een gekromde klep aan de voorkant wanner je ze aanschaft, vandaar de naam ‘curved cap’. Meestal zijn baseball caps verstelbaar in grootte door middel van een klittenbandsluiting of een ‘strap’. Ze zijn in het geheel gemaakt van katoen, polyester of een ander dicht geweven textielweefsel en hebben dus geen ademend mesh gedeelte, zoals de trucker caps dat wel hebben.