Verschillende soorten hiphop

Hiphop is een fenomeen dat voor een groot deel aan de wereld voorbijgaat. De tracks die op MTV getoond worden en die toegankelijk zijn voor het grote publiek zijn vaak redelijk mainstream. Van hippe dranken, populaire auto’s tot het juiste type schoen: de hiphopcultuur is veel uitgebreider dan die commerciële nummers.

Ook het aantal muziekstijlen binnen de hiphop is groter dan de meeste mensen weten. We noemen hier een aantal muziekstijlen die vaak tot de hiphop gerekend worden. Volgens ons tenminste, want binnen de scene is er soms een grote discussie over hoe echt een bepaalde stijl is, en of sommige artiesten wel of geen respect verdienen. Lees in dit artikel meer over de varianten van deze interessante muzieksoort.

Gangsta rap

Waarschijnlijk de meest bekende en beruchte soort hiphop. Van oorsprong worden deze raps gemaakt door en voor gangsters. Om credit te verdienen is het belangrijk dat de roots van de artiest in kwestie ook echt op de straat liggen. Gangsta rap beschrijft het leven in probleemwijken, en alle conflicten en struggles die daarbij komen kijken. De teksten gaan over auto’s, drugs, vrouwen, respect en de bendecultuur.

Grime

Grime is een bijzondere moderne muziekstijl met veel elektronische invloeden en stevige beats. Grime is in de jaren ’00 ontstaan in Oost-Londen en heeft duidelijk eigenschappen met hiphop gemeen, zoals rap-gedreven verzen. De muziek leent zich vrij goed om op te dansen, en wordt vaak als crossover met andere genres (zoals jungle) geproduceerd.

Horrorcore

Hoe serieus deze muziekstroming te nemen is, dat is een zaak van veel discussie. In deze muzieksoort, die overeenkomsten heeft met gangsterrap, gaat het vaak over bovennatuurlijke aspecten, theatrale slachtpartijen en de dood. Sommige artiesten verwerken ook diepere, existentiële thema’s in hun muziek. Aan de andere kant zijn er artiesten binnen de horrorcore die hun muziek puur lijken te maken om te shockeren.

Trap

Dit genre wordt gekenmerkt door het stevig gebruik van kick drums, snelle hi-hats en elektronica. Trap kan ruig zijn of juist erg melodisch. We zien de laatste jaren steeds vaker dat platen met duidelijke invloeden van trap populair worden in de mainstream media. Een variant is latino trap. Die stijl is wat lichter, heeft vaak Spaanse lyrics, en wordt soms ook nog eens gecombineerd met muziekstijlen zoals reggaeton.

Frat rap

Een lichtere variant, waarin de Amerikaanse studentencultuur gevierd wordt. Frat rap gaat over feestjes, chillen en scoren. De lyrics zijn vaak vrij simpel en lenen zich prima voor een vrolijk feestje. Goed kunnen rappen en “street credit” hebben zijn geen harde eisen om een frat rap plaatje te maken.

Emo rap

Niet zozeer de stijl, maar meer de onderwerpen van emo rap definieert deze stijl. Rappers binnen dit genre bespreken in hun teksten hun eigen problemen, verslavingen en melancholie. Daarmee vinden ze gehoor bij tieners en volwassenen. Deze stroming leent soms muzikale elementen uit de emo rockmuziek, waarvan de artiesten geestverwanten van deze rappers zijn.