De muziek vandaag de dag in Nederland

Ondanks dat hiphop ontstaan is in de Verenigde Staten, heeft het zich inmiddels over de rest van de wereld verspreid als een olievlek. Op alle delen van de aarde kom je deze muziekstroming tegen, en met alle bijbehorende extra’s van dien. Nadat het wat langzaam op gang kwam is hiphop in Nederland inmiddels groter dan het ooit geweest is. Dit komt steeds meer aan het licht. Zo blijkt dat een aantal jonge Nederlandse hiphopartiesten afgelopen jaar vaker is gestreamed dan vele van de grote artiesten ter aarde. Dit zegt natuurlijk meer dan genoeg.

Documentaire

Zo is er onlangs een documentaire verschenen over de vaderlandse hiphop. En dat is niet voor niets, want het onderwerp is momenteel immers meer actueel dan ooit. Hierin worden meerdere interviews gegeven met allerlei hiphop artiesten die vandaag de dag aan de top staan. Zoals met Ronnie Flex bijvoorbeeld. Hij is een groot uithangbord voor de muziek en immens populair bij de jeugd. Deze documentaire heet Hiphop NL. Er wordt niet alleen gekeken naar nu, maar ook naar het verleden. Zo geeft de serie, die vier delen heeft, net zo goed een inkijkje naar hoe het zo ongeveer begon en wie de grondleggers waren in Nederland.

Mocht je nog niet eerder gekeken hebben, dan is dit zeker een aanrader, Ook mensen die niet perse fan zijn van de muziek kunnen zodoende een goed idee krijgen van wat voor een plek deze artiesten vandaag de dag innemen in Nederland. Het is daarbij misschien wel de grootste documentaire tot nu toe die het onderwerp belicht.

Als aanvulling hierop kunnen alle artiesten cijfers overleggen die niet te missen zijn. Vele Nederlandse rappers worden extreem veel gedownload, gestreamed en beluisterd. In eigen land streven ze daarbij vaak internationale top-artiesten voorbij. Wereldberoemd in eigen land zullen we dus maar zeggen. Deze muzikanten hebben er veel voor moeten laten om aan de top te komen, maar plukken daar nu absoluut de vruchten van. Dat dit zo nadrukkelijk terug te zien is in de hitlijsten is alleen maar een bevestiging van wat veel artiesten, maar ook andere mensen in de vaderlandse muziekscene, al wisten. Hiphop in Nederland is groter dan ooit, en het is de vraag of er iets of iemand is die het kan stoppen. Zoals het nu ernaar uitziet is dit zeker niet het geval.