Opkomst van hiphop in Nederland

Het is niet meer te ontkennen dat hiphop een vaste plaats heeft ingenomen in de hitlijsten. Nu dat zo is rijst de vraag hoe dat allemaal zo gekomen is. Hoe kon het dat deze stroming, die in het begin vanwege de randzaken nogal kansloos leek voor mainstream adoptie, het toch waar heeft weten te maken? Dat is een vraag die misschien wel verschillende antwoorden kent.

Allereerst begon het veelal met artiesten die probeerde om hiphop zoals deze bekend werd uit de Verenigde Staten te kopiëren. Begin jaren negentig kwam het voor het eerst vanuit Amerika echt door in andere delen van de wereld. Het ging in Nederland echter met wisselend succes. De namen van toen wisten maar moeilijk een blijvende voetafdruk achter te laten. Daarvoor bleek dat de stijl zich hier nog moest ontwikkelen.

Op den duur kwamen vele potentiële fans erachter dat het in Nederland toch ook wel heel goed klonk. Toen de acts dit zelf ook doorkregen gingen de deuren open naar wat, tot op heden, een zeer succesvol huwelijk lijkt. Rappers bestormden de hitlijsten en spelen allerlei festivals plat, al jaren achter elkaar.