De rijkdom van Jay-Z

Het leven van Jay-Z leest eigenlijk weg als een sprookje. Als er een typisch voorbeeld is van ‘The American Dream’ of van ‘Rags to Riches’ dan is het deze man wel. Niet alleen is Jay-Z momenteel de rijkste artiest op aarde, hij heeft talloze andere zakelijke successen buiten zijn muziek om. We zetten er een aantal op een rijtje, maar beginnen in eerste instantie bij waar het voor de man die voor altijd in één adem met hiphop zal worden genoemd, ook begon.

Net als veel artiesten in dit genre had Jay-Z een alles behalve rooskleurige jeugd. Deze staat bol van incidenten vol geweld. Niet zo vreemd, want hij groeide op in Marcy Projects, een berucht deel van Brooklyn, een stadsdeel in New York. Vandaag de dag bezit hij zoveel panden en onroerend goed dat hij als één van de weinigen kan zeggen dat hij het wel gemaakt heeft. De meest luxueuze panden van Manhattan zijn hem zeker niet vreemd.

Aan dit alles ging wel een enorme moeizame jeugd en weg naar de top vooraf. Zo was er een schietincident met als slachtoffer zijn eigen broer. Al vroeg dealde hij drugs op straat, wat voor veel jongeren van dezelfde komaf vrijwel de enige uitweg was. Zoals je zo vaak hoort in de muziekwereld wist hij zich hier met zijn talent echter uit te vechten. Dit leidde vervolgens tot een carrière die hem tot ongekende hoogten deed stijgen.

Platenlabel en kledingmerk

Al snel was Jay-Z slim genoeg om zelf zijn eigen platenlabel, Roc Nation, op te richten. Hij wist inmiddels grote artiesten als Rihanna, Rita Ora en J. Cole te strikken en naar de top te helpen. Vanzelfsprekend heeft hij hier zelf ook bakken met geld aan verdiend en dit doet hij nog steeds. Ook begon hij een eigen kledinglijn, genaamd Rocawear. Uiteraard werd dit enorm populair onder liefhebbers van zijn muziek, evenals die van hiphop in het algemeen.

Sprookjeshuwelijk

Inmiddels al weer een aantal jaren geleden trouwde Jay-Z met Beyoncé Knowles. Zij is één van de meest succesvolle vrouwelijke artiesten ter wereld. Samen brachten ze meerdere nummers uit die een ongekend succes werden. Hun gezamenlijke vermogen wordt hoger ingeschat dan dat van welk andere artiestenkoppel dan ook. In de tussentijd hebben zij samen drie kinderen gekregen.

Brooklyn Nets

Dat het zakelijk imperium van de rapper in vele dingen geïnvesteerd is, is wel duidelijk. Andere voorbeelden hiervan zijn de horeca, maar ook beginnende bedrijven die vervolgens uitgroeiden tot miljarden ondernemingen. Een andere droom van Jay-Z ging in vervulling toen hij het basketbal team New Jersey Nets naar Brooklyn wist te halen, waardoor zij voortaan als de Brooklyn Nets door het leven gaan. Als fervent liefhebber van de sport was dit een absolute droom die uitkwam.