De Jeugd van Tegenwoordig

Als we dan toch een act moeten noemen die echt een eigen cultuur heeft gemaakt binnen Nederland, is dat toch wel de Jeugd van Tegenwoordig. Alleen de naam van de groep al is bijzonder te noemen. Hun eerste landelijke hit Watskeburt?! maakte ze in één klap overal bekend. Deze werd opgevolgd door verschillende succesvolle albums in de jaren daarna. Nog steeds is ‘De Jeugd’, zoals de groep vaak genoemd wordt, een absoluut begrip in de Nederlandse hiphopscene.

Vanaf het eerste moment hadden mensen door dat er iets bijzonders was aan deze mannen. De manier waarop ze rapten was uniek en baanbrekend te noemen. Ze verwerkten hun geheel eigen taal in hun teksten. Net als dat we dit in het geval van Snoop Dogg zagen, werd dit aan alle kanten overgenomen door fans en anderen. Hiermee zorgde De Jeugd er al snel voor dat ze een voorsprong hadden op allerlei andere acts. Dat de mannen de meest bizarre capriolen uithalen en taal uitslaan draagt daar zeker aan bij.

Niet alleen in Nederland bleef de groep ongekend populair. Over de grens wist hun muziek eveneens veel Belgische fans te bekoren. Dit zorgde er zelfs voor dat de groep optredens wist te strikken op Belgische festivals als Rock Werchter, toch bekend om de vaak sterke line-ups. Niets is deze Amsterdamse gasten te gek. Interviews zijn altijd weer een lust voor het oog, vooral omdat je nooit weet welke kant het met deze heren op gaat. De Jeugd doet in de tussentijd ook andere dingen. Zo zijn er kookshows, boeken geschreven en werd er meegedaan aan diverse televisieshows. Als er één ding is wat je De Jeugd van Tegenwoordig wel na moet geven, dan is het dat ze altijd zichzelf zijn gebleven.