Hiphop en criminaliteit in de Verenigde Staten

Het is niet te ontkennen dat hiphop en criminaliteit als het ware als een rode draad met elkaar verbonden zijn. Vooral in de jaren negentig werden er bepaalde vetes uitgevochten waarbij dit een ware legende als 2Pac zelfs het leven kostte. Vreemd genoeg hangen er nog altijd allerlei mysteries om deze moord heen, welke in Las Vegas plaatsvond. Allerlei theorieën doen de ronde over wat er gebeurd is. 2Pac zou volgens sommigen zelfs nog in leven zijn na al die jaren.

Dit mag dan alweer een tijdje geleden zijn, er zijn ook incidenten te noemen die recenter zijn. De problemen in de jaren negentig gingen vooral over ruzies tussen rappers afkomstig van de Oostkust tegen anderen afkomstig van de Westkust. Inmiddels lijkt dit wat minder het geval. Wel zijn er nog voldoende voorbeelden van artiesten die zichzelf nog steeds regelmatig in de nesten werken.

Een voorbeeld hiervan is de uit Philadelphia afkomstige Meek Mill, die naar de gevangenis moest. Dit omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating voor een straf van bijna een decennia geleden overtrad. Toch werden er vele vraagtekens bij de straf gezet vanwege de omstandigheden. Toen hij vrij kwam stapte hij direct in een helikopter om naar een basketbalwedstrijd van zijn favoriete team te gaan, alsof het hem allemaal maar weinig kon schelen.

Een meer actueel voorbeeld is A$AP Rocky. Deze rapper kwam in de problemen in Zweden na een vermeende vechtpartij. De Amerikaanse president Trump kwam zelfs in actie in een poging hem te helpen. Ondanks dat de hiphopscene de schijn soms tegen heeft, lijkt het moeilijk te ontkennen dat er af en toe geweld en problemen voorkomen. Al is dit artiesten uit andere muziekgenres uiteraard ook niet vreemd.